Jak dobrać odpowiednie menu na wesele?

Wskazówki

Jak wiemy tradycyjne polskie wesele charakteryzuje się mnogością dań. Czego zatem nie może zabraknąć? Przede wszystkim należy zacząć od obiadu składającego się z zupy i drugiego dania( czasami poprzedza je zimna przystawka). Następnie ważne jest, by pojawił się deser razem z kawą lub herbatą. Po tym wszystkim stół główny czy też dodatkowy szwedzki, powinien zapełnić się różnego rodzaju przekąskami na zimno typu koreczki, sałatki czy ryby w galarecie. Przyjęcie zazwyczaj trwa do białego rana, warto zatem zadbać o dodatkowe co najmniej jedno ciepłe danie, które wzmocni siły naszych zgromadzonych.

Planując poszczególne pozycje naszego menu, należy wziąć pod uwagę gusta wszystkich gości. Dlatego też warto uwzględnić różnorodność podawanych dań. Jeśli na przykład serwujemy obiad, to zamiast jednego rodzaju mięsa, podajmy dwa. Dzięki temu każdy będzie mógł wybrać „coś” dla siebie.

Alkohol, to sprawa nie mniej ważna od ustalonego jadłospisu.  Oczywiście jak wiemy, na zabawie weselnej nie może zabraknąć wódki weselnej. Jednak nie wszyscy goście mogą mieć na nią ochotę. Dobrym rozwiązaniem jest ustawienie małego stoliczka, na którym pojawią się również inne rodzaje alkoholu, takie jak: wino, whisky czy nawet piwo.

Większość par decyduje się na tradycyjne polskie potrawy i przysmaki, co wydaje się być właściwym wyborem. Jednak może być to ryzykowny wybór, ponieważ taka dieta jest bardzo tłusta i naraża na późniejsze niestrawności. Dlatego też, warto pomyśleć nad nieco lżejszymi potrawami, które nasycą każdego ale i jednocześnie nie przysporzą problemów żołądkowych.