Alkohol na przyjęciach firmowych

Jeśli jest się gospodarzem, to powinno się napełnić kieliszki swoim gościom do dwóch trzecich wysokości kieliszka. Pamiętajmy jednak, że zmuszanie gości do wypicia jakiejkolwiek ilości alkoholu, nie należy do dobrego tonu.

Jeśli to ty wybierasz się na spotkanie firmowe musisz pamiętać o tym, że:

Będąc na drinku z kolegami z pracy lub na przyjęciu firmowym, pamiętaj, że twój organizm inaczej reaguje na alkohol niż organizmy twoich kolegów. Miej na uwadze, by nie dorównywać mężczyznom w tempie picia, jeśli czujesz, że nie możesz.

Alkohol z pewnością nie sprzyja interesom. Żaden, więc profesjonalny biznesmen nie pozwoli sobie na „utratę świadomości” czy nawet lekkie upojenie w obecności współpracowników. Dobrym rozwiązaniem wydaje się być wcześniejsze wyznaczenie sobie limitu w piciu alkoholu.

Ważne jest również to by na tego typu spotkaniach, jakim jest kolacja biznesowa nie zamawiać piwa, gdyż ma ona charakter oficjalny.

Dobrze jest również posiadać jakąkolwiek wiedzę na temat znajomości zasad serwowania wina. Warto, zatem pamiętać, że białe wino serwuje się do ryb i białych mięs, zaś czerwone podaje się do dań z czerwonym mięsem.